lördag 15 februari 2014

Stromatoliter från miljarder år gamla, grunda hav

Stromatoliter är strukturer uppbyggda av laminära ansamlingar av sediment och kalk som samlas i biofilm av mikrorganismer (bakterier, cyanobakterier och alger) som växer i grunda vatten. Se också här.Nutida stromatoliter i Shark Bay, Australien. Foto av Paul Harrison delat under GFDL.
Det finns många exempel på liknande stromatoliter i fossila avlagringar, från mycket tidiga fynd som är flera miljarder år gamla ända fram till nutida sediment. Många publikationer presenterar starka evidens för att stromatoliter som är ända upp till 3,5 miljarder år gamla är en produkt av biotisk aktivitet. Detta visar att långt ner i de sedimentära avlagringarna finns resterna av grunda havsvikar.

Se till exempel Allwood et al. (2009): Controls on development  and diversity of early Archean stromatolites. PNAS 106: 9548-9555.Figur från Allwood et al (2009) som beskriver den geologiska kontexten för stromatoliter som beskrivs i artikeln, och demonstrerar att stromatoliter som har bildats i grunda vatten av biologisk aktivitet skiljer sig från sedimentbäddar på djupare vatten.Det finns fortfarande spår av biologisk aktivitet i form av organiskt material, specifika typer av kalksten och andra strukturer som visar på ett biologiskt ursprung hos dessa strukturer.

Kombination av två figurer från Allwood et al. (2009) som visar stromatoliternas lager i genomskärning och mikrostrukturer som visar att dessa är ett resultat av biologisk aktivitet.


Studier från miljarder år gamla stromatoliter visar också att dessa växte i en syrefri atmosfär:
Bontognali et al. (2012): Sulfur isotopes of organic matter preserved in 3.45-billion-year-old stromatolites reveal microbial metabolism. PNAS 109: 15146-15151. (Tack, Sake!-se kommentarer nedan).

Inom vetenskapen är det knappast kontroversiellt att jordens tidiga atmosfär var syrefri, och sedan gradvis syresattes genom fotosyntetisk aktivitet. Det ingår emellertid i den ungjordskreationistiska strategin att felaktigt representera bevisläget för detta (se här och här), vilket ju vän av ordning måste invända mot. 

16 kommentarer:

 1. Mattias,
  jag vill i sammanhanget slå ett slag för svavelisotopstudier på fossilerade stromatoliter, vilka visar på en energimetabolism c.a 3,5 Mdr år sedan, baserad på svavel som ultimat elektronacceptor istället för syre. Ett resultat som passar väl ihop med den syrefria atmosfär som existerade då - enligt resultat inom andra vetenskapliga discipliner.
  Återigen passar vetenskapens pusselbitar in i varandra utan att man behöver ta till fil och hammare.
  Ex på ref: www.pnas.org/content/early/2012/08/27/1207491109.full.pdf‎
  /Sake

  SvaraRadera
 2. Underbart! Tack för den. Den ska jag stoppa in i texten.

  SvaraRadera
 3. Ska vi gissa att åldersdateringen underkänns och dessa fynd snarare kan bekräfta syndafloden??

  /jon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett vad jag tyvärr inte vågar sätta emot...

   Radera
 4. Fast dom har nog skaffat sig ett problem med underkännandet i och med att Anders Gärdeborn faktisk skrivit på deras hemsida att det fanns enkla bakterier och alger i prekambrium innan det komplexa livet.

  SvaraRadera
 5. Kreationister verkar ofta ha en förmåga att hantera kognitiv dissonans på en nivå som är häpnadsväckande. De tycks ofta kunna hänvisa till saker som de anser motsäger evolutionen utan att välja att titta på ekvationens andra halva där samma fenomen också motsäger en ungjordskreationistisk världsbild. Ety en falsk dikotomi mellan evolution och ungjordskreationism säger att det är godtagbart att bara titta på ena ledet i ekvationen.

  SvaraRadera
 6. Ja ibland är dom minst sagt häpnadsväckande, men det skulle ändå vara roligt att se Gärdeborn förklara det. Dock har både jag och Sake nu drabbats av den lysande inkvisitionen, så jag kan inte fortsätta den diskussionen på deras egen hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders - blev du också bannad av Lampa?
   Hans reaktion konfirmerar en av mina upplevelser av frikyrkosverige - nämligen att det är fruktansvärt låg till tak i dem.
   /Sake

   Radera
  2. Själv kryper jag för makten och fogar mig i dess godtyckliga piskslag...

   Radera
  3. Tja... var väl ingen högoddsare att dom skulle börja rensa i kommentarerna. Oförskämdheter och påhopp är nog bara Lampas rättighet. Några stackare försöker trots allt argumentera men det känns nog inte så framgångsrikt. Eriks tafatta försök gör varken till eller från. Dom andra drar liksom en Johannes och tiger. Dom kanske litar på att troende inte läser kommentarerna.

   /jon

   Radera
  4. Oändligt komiskt att det är just Rolf Lampa som anklagar människor för otrevligt beteende, med tanke på att själv inte drar sig för att jämföra sina meningsmotståndare med psykopater och pedofiler (http://newtonbloggen.wordpress.com/2012/11/25/magister-axelssons-svar-till-docent-erkell-om-cellens-evolution/):

   "Precis så här håller psykopaterna på och dribblar. Dom där du vet som jag kämpat med i några år nu. Pedofilerna. Jag säger inte att du är pedofil. Jag säger att du dribblar och manipulerar PRECIS som de nämnda psykopaterna. Vet du varför pedofiler kan hålla på så länge? De manipulerar. Precis som du. Samma taktik”.

   Man närmast baxnar.

   Radera
  5. Fenomenet brukar väl kallas projektion...

   Radera
  6. Lustigt nog verkar lampa ha modererat ut sig själv också. Han har satt som regel att moderering inte diskuteras offentligt och det var det jag och Sake åkte ut för. Nu för han dock själv denna diskussion offentligt, fast i Newtonbloggen! Humorn flödar!!

   Radera
 7. Lustigt Mattias,
  du har själv refererat till en svavel-som-elektronacceptorartikel i en av din holmgångar med Johannes på Newtonbloggen. Peket var: Mass-Independent Fractionation of Sulfur Isotopes in Archean Sediments: Strong Evidence for an Anoxic Archean Atmosphere. A.A. Pavlov and J.F. Kasting. Astrobiology. March 2002, 2(1): 27-41.

  Diskussionen var den i den andra "här"-länken ovan.

  /Sake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Det var ju ännu en av de konversationer som Johannes Axelsson lämnade illa kvickt när verkligheten visade sig annorlunda än det nonsens han okritiskt accepterar från kreationistiska källor. Ditt tips var ju en god kontext för att uppmärksamma denna lilla historia igen.

   Radera