tisdag 19 november 2013

Evolutionen suger?

..ja hur kunde det gå så här egentligen?


 

10 kommentarer:

  1. Hmmm, men vem skulle du helst möta när du är ute med lilla Pixie i skogen, en Velociraptor ellen en Kiwi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju just det som ibland kan få en att nästan bli kreationist (fast det här är bara between you and me- det här får du fanimej inte yppa till någon!). Varför evolverar något (om än på omvägar) från en respektingivande badass till en patetisk varelse som nu håller på att bli utrotad av typ råttor och tamkatter. När i kiwifågelns förhistoria var det ett smart evolutionärt drag att bli en liten ullig fraggel utan flygförmåga? Jag bara frågar...

      Radera
  2. Ja, tänk att naturen har anpassat sig så fint till oss människor......

    SvaraRadera
  3. Helt OT-fråga:
    Enligt kreationister kom döden till skapelsen först i och med syndafallet.
    Gällde detta även programmerad celldöd? om inte så fanns ju döden där redan. Om dödens frånvaro inkluderade apoptos - hur såg omsättningen av epitel ut på den tiden? eller var det av en mer härdig typ som inte behövde omsättas? och om så var fallet, när, var, hur uppstod då mekanismen med omsättning av sådana celler.

    Så många frågor, så kort liv att undersöka dem alla......

    /Sake

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan, Sake! Ja dessa frågor ger sannerligen mer huvudbry än våra enkelspåriga forskarhjärnor klarar av att hantera, snöpta som de är av indoktrinering i värdsliga ting som evidensbaserad forskning istället för konsten att extrapolera från vagt beskrivna absoluta sanningar.

      A propås just den lilla detaljen om död före syndafallet så tycker jag emellertid att kreationisterna är ute på mycket svag is, ÄVEN med avseende på stöd från sin egen goto-guide till livet, universum och allting. Såvitt jag kan se så uttrycks det aldrig vare sig i klartext eller underförstått att människorna eller någon annan är odödliga före syndafallet. Det handlar helt om kreationisternas egna projektioner om att gud OMÖJLIGEN kan ha avsett en värld där döden existerade när han beskrev sitt verk som ”gott”. Däremot finns tydliga kontraindikationer på motsatsen i själva texten – till exempel närvaron av ”livets träd”, vars frukt ger evigt liv. Lite väl redundant kan man tycka, i en värld helt utan död.

      Så många frågor, indeed....!

      Gott nytt år!

      Radera
  4. Ja, det där med livets träd är en riktig svår nöt att komma innanför skalet på. Och dessutom, hade gud inte lärt sig av den första fadäsen, då Adam och Eva pallade äpplen, att förbud kommer man inte långt med vad gäller den här arten?

    En liten sidofundering här. Människan är ju enligt bibeln skapad till guds avbild, vilket enligt Rolf Lampa skall tolkas som att det är våra inre egenskaper som avses. Betyder detta att gud också är kapabel till att begå omoraliska handlingar? varifrån fick vi dem annars? jag menar, det fria valet är ju inget inget unikt för människan. Det är ju en egenskap vi delar med vår gud.

    Annars slog det mig i går att Kiwins evolutionära historia kan utgöra ett exempel på en trend. Det som fick mig att dra den slutsatsen var Melodifestivalen....

    /sake

    SvaraRadera
    Svar
    1. I just det fallet så hade Gud uppenbarligen lärt sig läxan, eftersom han uttryckligen slängde ut dem ur lustgården för att de inte skulle palla av livets träd också.

      Hela frågeställningen om moralens ursprung i en gudaskapad värld är något som många religiösa inte verkar ha tänkt igenom ordentligt. Rätt många förestaller sig lite naivt och snusförnuftigt att en gudom som föreskriver rätt och fel utgör en tillfredställande lösning på en objektiv moral, vars existens de av någon anledning .anser nödvändig för deras sinnesfrid. Man får väl fråga Lampa och gänget vad de anser i frågan.

      Radera
  5. Aha, det är så texten skall läsas. Jag hade missförstått den biten.

    Du väljer att inte kommentera den mänskliga evolutionära regressionen (Opera - rock - melodifestival.....)

    /sake

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns som om det ämnet är lite för känsligt att ta upp medan melodifestivalskänslorna svallar som högst just nu. Jag vågar helt enkelt inte - tänk om fel personer får se det här och kraschar bloggen.

      Radera
  6. OK.
    Det lär finnas en grupp, eller församling av människor som hävdar att ALLT i Christer Björkmans memoarer skall läsas bokstavligt, och att det utgör en ABSOLUT sann berättelse om hur melodifestivalen skapades en gång för länge sedan. Jag förstår om du inte vill dra deras vrede på dig.

    /Sake

    SvaraRadera